2022-02-14 09:16:12• hírek • Bede Emőke

A beérkezett minták töredéke lett pozitív

Képünk illusztráció. Forrás: freepik.com
Képünk illusztráció. Forrás: freepik.com

A Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság (DSVSA) rendszeresen felhívja a figyelmet a trichinella-vizsgálat fontosságára, hiszen csak így előzhető meg a kevésbé ismert, de annál veszélyesebb betegség, a trichinellózis.

A betegséget a Trichinella több típusa, például a T. spiralis, T. britovi, T. natíva nevű, szabad szemmel nem látható fonalférgek okozzák. Az emberi szervezetbe a trichinella fertőzött hús vagy abból készült húskészítmény (kolbász, sonka, stb.) elfogyasztásával kerül be, épp ezért a DSVSA mindenkit arra int, ne mulasszák el bevizsgáltatni a háztáji sertésből vagy vaddisznóból származó húst és/vagy húskészítményeket.


Az állategészségügyi igazgatóság legutóbbi tájékoztatása szerint megyénkben az idei évben 4314 mintát vizsgáltattak be. Ami a gazdaságokban nevelt sertéseket illeti, mindösszesen két, Szatmárudvariból érkező minta hozott pozitív eredményt, a vadállományból származó minták esetében pedig csak egyszer mutatták ki a trichinellózist okozó fonálféreg jelenlétét. A fertőzött húst a hatóság minden alkalommal lefoglalta és megsemmisítette, azon gazdákat pedig, akik a sertéseket korábban bejegyeztették az országos adatbázisba, az igazgatóság kártalanította.


A bevizsgáltatást nem érdemes elmulasztani, mert a fertőzött hús fogyasztása után az elfogyasztott lárvák mennyiségével arányos súlyosságú gyomor-bélrendszeri gyulladás alakul ki, mely hasmenés, hányinger, hányás, hasi fájdalom formájában jelentkezik a fogyasztást követő 2-28 napon (leggyakrabban 7-10 napon) belül. Amikor a lárvák a véráramba jutnak, gyakran akár 39-40 °C fokos láz, izom- és ízületi fájdalmak, nagyfokú szemhéjduzzanat, nehézlégzés, idegrendszeri tünetek, a szívizomkárosodás alakulhat ki.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: